Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(8)
Form of Work
Książki
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Status
available
(5)
unknown
(3)
Branch
Lubasz - Wypożyczalnia
(8)
Author
Herman Zbigniew Stanisław (1935- )
(2)
Kostowski Wojciech (1939- )
(2)
Alkiewicz Jerzy (1938-2005)
(1)
Antkiewicz-Michaluk Lucyna [et al.]
(1)
Baran-Furga Helena [et al.]
(1)
Duda Grażyna
(1)
Dzieniszewski Jan
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Lutomski Jerzy (1931-2003)
(1)
Prochowicz Zygmunt
(1)
Rosławski Adam (1916-2001)
(1)
Year
2000 - 2009
(7)
1990 - 1999
(1)
Time Period of Creation
1901-2000
(1)
Country
Poland
(8)
Language
Polish
(8)
Demographic Group
Literatura polska
(2)
Subject
Farmakologia--podręcznik akademicki
(2)
Higiena
(2)
Leczenie
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Celiakia
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Kultura fizyczna
(1)
Masaż--podręcznik
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Prawo
(1)
Prawo Unii Europejskiej
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Żywność
(1)
Subject: time
1901-2000
(1)
Subject: place
Polska
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(1)
8 results Filter
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Lubasz - Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 61 C (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Lubasz - Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 61 C (1 egz.)
Book
In basket
Żywność a zdrowie i prawo / Henryk Gertig, Grażyna Duda. - Wydanie II uzupełnione. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004. - 339 stron : rysunki, tablice ; 24 cm.
Książki używane w stanie Zadowalający mogą posiadać niektóre z widocznych uszkodzeń, np. pęknięcia, zagięcia, postrzępienia, naderwania, ślady po taśmie, pieczątki, naklejki, inne. Wydanie II, zmienione i uzupełnione, obejmuje problematykę związaną z czynnikami determinującymi jakość zdrowotną żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka w świetle obowiązującego ustawodawstwa żywnościowego Polski i Unii Europejskiej. Dużo miejsca poświęcono wymaganiom stawianym środkom spożywczym na drodze od producenta do konsumenta oraz odpowiednim regulacjom prawnym. Istotnym zagadnieniem omówionym w publikacji jest nadzór określonych inspekcji sanitarnych i weterynaryjnych oraz innych służb związanych z kontrolą jakości żywienia. Podręcznik jest przeznaczony dla studentów uczelni medycznych (wydziały farmacji oraz nauki o żywieniu), rolniczych i ekonomicznych. Może również zainteresować producentów, eksporterów i importerów żywności, którzy znajdą w nim wskazówki, jakie warunki muszą spełniać środki spożywcze o wspólnych parametrach jakościowych, oraz pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych i innych służb związanych z nadzorem i kontrolą jakości żywności. Autor: Henryk Gertig
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Lubasz - Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 61 (1 egz.)
Book
In basket
"Autorzy zamieszczają wykazy alergenów odpowiedzialnych za rozwój alergii: od mleka, jaj, ryb, ziół i przypraw po barwniki, emulgatory, przeciwutleniacze i substancje konserwujące oraz dołączają spisy produktów, w których te alergeny występują. Podają także przykładowe jadłospisy przeznaczone dla osób z najczęściej spotykanymi alergiami pokarmowymi. Ułożenie odpowiedniej diety wraz z ewentualną terapią farmakologiczną umożliwi zlikwidowanie źródła choroby."
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Lubasz - Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 616/618 (1 egz.)
Book
In basket
W książce omówiono przyczyny celiakii, jej diagnostykę, zasady żywienia chorych na diecie bezglutenowej oraz charakterystykę produktów bezglutenowych. Część tabelaryczna zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych (białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik pokarmowy, wybrane składniki mineralne i witaminy) w produktach i potrawach nie zawierających glutenu, wyrażone w 100g produktu jadalnego i w 100g potrawy gotowej do spożycia. Książka ta jest nieocenioną pomocą dla chorych w planowaniu i ocenie wartości odżywczej diet bezglutenowych, a także w odpowiednim doborze produktów, tak aby urozmaicona i zbilansowana dieta, uwzględniająca zwyczaje żywieniowe chorych, mogła być przez nich zaakceptowana i przestrzegana.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Lubasz - Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 613/614 (1 egz.)
Book
In basket
Leki roślinne w profilaktyce i w terapii / Jerzy Lutomski, Jerzy Alkiewicz. - Wydanie 2 poprawione. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 1993. - 154 strony : rysunki ; 24 cm.
Terapia lekami roślinnymi cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Autorzy, specjaliści z tej dziedziny, omówili znaczenie środków pochodzenia roślinnego w profilaktyce i lecznictwie, uwzględniając aktualne wyniki badań krajowych i zagranicznych. Niniejsze wydanie książki powinno spotkać się z szerokim uznaniem nie tylko lekarzy i farmaceutów, lecz także szerokiego kręgu sympatyków ziołolecznictwa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Lubasz - Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 615 (1 egz.)
Book
In basket
Podstawy masażu leczniczego / Zygmunt Prochowicz. - Wyd 5 dodr. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2007. - 163 s. : il. ; 24 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Lubasz - Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 615 (1 egz.)
Book
In basket
(Lekarz Radzi)
Wybitny specjalista z dziedziny reumatologii i rehabilitacji radzi jak poprzez aktywność ruchową zachować sprawność i cieszyć się życiem. Propozycje ćwiczeń gimnastycznych dostosowane są do możliwości osób starszych, również tych cierpiących i przewlekle chorych. Gimnastyka, gry ruchowe, spacery sprawią, że poprawi się nie tylko kondycja fizyczna i samopoczucie, ale zwiększy się również samodzielność.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Lubasz - Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 616/618 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again